fredag, april 03, 2009

Män som hatar kvinnor och årsmöte

Läste en jättebra kolumn i Svd idag som jag vill tipsa om. Anna Larsson skriver om hur kvinnor alltid klumpas samman medan män är individer - och därför blir mäns våld mot kvinnor ofta benämnt som "vissa sjuka män". Läs mer i hennes kolumn, där hon också klokt citerar Stephan Mendel-Enk, han som fattat vad det handlar om.

I övrigt kan jag tipsa om socialdemokraternas årsmöte i Stockholm i helgen. Tre dagar politik och organisation på ABF i Stockholm. Vi börjar kl 18:00 ikväll. Rebella har bland annat bidragit med en omfattande kongressmotion om familjepolitiken. Samhället har förändrats men SAP har inte alltid hängt med. Många familjer idag är inte den kärnfamilj som politiken så ofta har utgått från. Många skiljer sig, många är ensamstående, många är inte heterosexuella. Hur formerar vi en modern och radikal familjepolitik som har sina rötter i dagens familjekonstellationer och dagens vardagsproblem utan att tappa siktet på vårt mål om ett jämlikt och jämställt samhälle?

Vi vill bland annat att förskolor ska ha öppet när folk de facto arbetar. Vi vill att förskolan ska vara till för barnens skull, och barn ska därför har rätt att fortsätta gå heltid på förskola även då en förälder blir arbetslös eller man får ett syskon. Vi vill se över de regler som omgärdar vårdnadshavarskapet, anpassa mer till dagens situation och möjliggöra för fler än två att vara vårdnadshavare. Vi vill öppna upp reproduktionen, möjliggöra för fler att få hjälp att skaffa barn. Vi vill också öka den inhemska adoptionen. Vi vill så klart indivualisera föräldraförsäkringen, men också öka ersättningsnivån till 90%. Dessutom vill vi skapa gemensamma lösningar för barnfamiljer, exempelvis genom att man kan köpa med sig matlåda hem från förskolorna.

Och vi vill mycket mer! Vi behöver prata mer om stressen i barnfamiljerna, och vi behöver göra det med ett klassperspektiv. Livspusslet ser inte likadant ut i Rågsved som på Östermalm.

Kom och debattera med oss!

14 kommentarer:

Anonym sa...

- Livspusslet ser inte likadant ut i Rågsved som på Östermalm.

Heregud, detta Östermalm som nåt avskräckande för vänster. Så patetiskt. Är det avundsjuka?

Gabriella sa...

Nej John Aspe. Det är inte avunsjuka. Och det var inte heller menat som något avskräckande. Utan mer som något som illustrerar att Avdrag för hushållsnära tjänster löser inte det stress man upplever när problemet är att ekonomin inte går ihop.

Jag kunde lika gärna ha skrivit Vasastan, Kungsholmen eller Danderyd. För ja, det är en klassfråga.

Anonym sa...

Gabriella
Vad är det som får dig att tro att samhället ser så olika på män och kvinnor. Jag påstår att du har en inre bild. Den stämmer inte alls med mitt liv och hur jag ser på män och kvinnor.
Kvinnor är precis lika mycket individer som män.
Dock kan man aldrig bortse ifrån att det "sexuell spelet" får oss att delvis betrakta det motsatta könet ur en annan synvinkel än det egna könet.

Men detta är ingen kulturell konstruktion. Det är en konsekvens av evolution och det grundläggande syftet med livet dvs att fixa avkomma.

När det gäller män som använder våld som språk så är detta som allting annat i livet en komplex blandning av gener (personlighet), anknytningsschema, sociala omständigheter i familj och näromgivning, segregation,resurstillgångar, utslagning och på toppen den kollektiva kulturella tidsandan.

Ingenting är så enkelt att man löser det i en handvändning och garanterat inte med hjälp av förenklade dogmer.

Läs gärna "Ankytning i praktiken".
Du hittar den på Bokus.

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Gabriella:
Jag håller med om allt utom ersättningen i föräldraförsäkringen. 90% istället för 100% luktar när-statsfinanserna-så-tillåter-retorik. Jag tror dock inte att det är någon illvilja bakom 90%-förslaget. Ekonomin har inte varit så stor som idag sedan ungefär 2007 (den negativa tillväxten inräknad).
Vad tycker ni om obligatorisk barnomsorg? Du får gärna maila ert förslag så kanske jag kan föra det på tal i min s-förening.
Jag tycker inte att barnomsorgen ska vara begränsad till att avlasta familjer. Den ska ta bort vissa funktioner från familjer. Sker det kommer det troligen långsiktigt leda till ändrad syn på kärnfamiljen. Förhoppningsvis upphör romantiseringen av den.

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

...och om ni vill maila den troligen intressanta motionen så skickar ni den till:
edvinfors@yahoo.se

Anonym sa...

Edvin
Nu är du inne på mycket farliga tankar. I början av 1900-talet fanns dessa idéer. Provades också i Israel med mycket dåligt resultat.
Fascister har också haft denna typ av idéer.
Det grandiosa maktbegäret står i korridoren och väntar.
Även i Sveriges trettiotal fanns en del fascistiska tendenser inom socialdemokratin. Alva Myrdal var som ung ganska radikal. Hade hon fått bestämma när hon var om mest ivrig hade hon byggt statliga kindergarten och sedan skickat föräldrarna på renande kursläger i den svenska fjällkedjan. Plocka hjortron och rensa själen från dåliga tankar.

Du ligger farligt nära.

Skriver en person som gick ur S när S tillät statliga casinon och när skolan kommunaliserades.

Gabriella sa...

Hej Edvin! Nej, vi har inte diskuterat obligatorisk barnomsorg. Däremot har jag själv funderat på om man borde sänka åldern för skolplikt ("förskoleplikt") något. Men så långt som obligatorisk barnomsorg hela uppväxten tror jag nog inte på.

Rebellas motion blev avslagen till förmån för en motion som arbetarekommunen skrivit om familjepolitik, där man kompletterat med texter och att-satser från andra motioner som inkommit. Så vi kommer att skicka en samlad motion om familjepolitik till partikongressen.


Men jag kan iofs skicka vår till dig ändå Edvin?

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Gabriella:
Måste bara skriva av mig om något annat först. Gick runt och funderade i Malmönatten för någon halvtimme sedan. Jag tänkte inte på att jag gick på prostitutionsstråket. Så nu har jag råkat ut för obehaget att någon frågat vad min kropp kostade. Det är dock undantaget som bekräftar regeln, då jag är man. Första och troligen enda gången.
I SSU-Skåne diskuterade distriktets styrelse förskoleobligatoriet inför 2007 årskonferens. Vi kom fram till kompromissen rättighet från 2 års ålder, plikt från 3 års. OK tycker jag. Vad tycker du?
Kanske det kan införas en plikt som är flexibel i fråga om timmar per vecka, form (öppen förskola eller ej). Nattis måste bli kommunalt lagstadgat ansvar. Så då blir nog flexibelt obligatorie bäst. Vad tycker du?
Kanske borde det "gnuggas" en vända till. Men rädslan för nedbruten kärnfamiljs-institution är väl inget vi är rädda för?
Vad är din vision för barnomsorg och familj? då menar jag inte bara tillfälliga steg på vägen utan en idealsituation.
Du, Gabriella, skicka både originalmotion och den "samlade" versionen.
Anders B Westin:
Dina kommentarer är ofta och i det här fallet så stolliga att du inte kan tas på allvar. Det du skrivit är priset vi betalar för yttrandefriheten.

Anonym sa...

Edvin
Du tycker att det jag skriver är stolligt.
Ta då och fråga runt bland ett tvärsnitt av vanliga medborgare som har egna barn som kanske har en något högre ålder än dig själv så att de samtidigt har minnet av de tider som jag refererar till.

Om du är samma Edvin som skrev på Newsmill vet jag inte. Men den teknik som du använder genom att utnyttja ordet stollig är inget annat än en variant av sk härskarteknik.
Har man inga argument så kan man välja att kalla budbäraren för förminskande tillmälen.

Eftersom jag blev så orolig och upprörd när jag läste dina tankar visade jag igår dina förslag för min fru som nu har jobbat som psykoterapeut inom BUP inom flera decennier. Innan dess med fosterhemsfrågor i Botkyrka kommun.

Vet du vad hon anser. Hon anser att jag inte ta på mig ett samvete för hela världens samlade okunskap.

Det ligger i människans natur att vilja bilda familj och få avkomma.
Detta måste man acceptera som en förutsättning.
Att hjälpa och stödja och ge kunskap ingår i en välfärdsnations självklara mål. Men att förneka människans grundläggande natur genom att belägga familjen med moraliska stigma kan aldrig bygga ett samhälle.

Du kan aldrig ge HBTQ människan ett bättre liv genom att stigmatisera den heterosexuella familjen. Däremot kan man bygga förståelse och likaberättigande genom att sprida kunskap om livets ursprung och kraftfält.
Rengbågsfamiljen kan aldrig komma att må bättre av att kärnfamiljen mår dåligt.
Där har du det stolliga. Om alla skall må bra så behövs kunskap och inte kontraproduktiva idéer.

Edwin. Innan du får för mycket makt så anser jag att du måste utbilda dig själv.

Börja med att läsa: "Anknytning i Praktiken" som du hittar på Bokus.

Sedan kan du läsa "Historien om människan" av Robin Dunbar.

Du bär nämligen på en föreställning om att man kan skapa en bättre värld för de personer som upplever sig utsatta genom att reglera och förstöra för de som upplever sig nöjda och glada.

Metoden är självklart att alla skall få det bättre. Då kan man inte börja med att förstöra grunden för det goda.

Vet du vad som händer då.

Allt blir raserat.

En deprimerad människa blir inte mindre deprimerad av att fler blir deprimerade.

Mia Päärni sa...

Vad roligt att du skrev om Anna Larsson kolumn. Hade själv tänkt att göra det, den var så mitt i prick. Jag håller med om allt du skriver. Möjligtvis är jag tveksam till en sak men jag vet inte om jag har förstått det rätt. Vad menade du med att köpa med sig matlåda från förskolan?

Anders, jag tycker du skriver intressanta kommentarer och det är roligt att du följer vår blogg. Men jag ska påpeka en sak där du motsa dig själv. Du skriver att man betraktar det andra könet ur en annan synvinkel än det egna könet. Och att det inte är en kulturell konstruktion utan en konsekvens av evolution. Sen skriver du att män som använder våld så handlar det om bland annat gener, mijö, segregation, resurstillgångar osv. Alltså, ibland säger du att det handlar om biologi och ibland om konstruktion. Och när du skriver om anledningarna till varför män brukar våld känner jag att det inte är helt korrekt. Män som misshandlar kvinnor återfinns i alla kategorier du kan tänka dig. Det som jag tror de har gemensamt är att män blir uppfostrade till att vara utåtagerande. Precis som tjejer blir uppfostrade till att vara tvärtom.

När det gäller obligatorisk förskola så kan jag tänka mig förskoleplikt från en viss ålder. T ex fyra år. Så man har lite tid på sig innan man börjar sex-års verksamheten.

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Gabriella:
Det där mailet vore trevligt att få.

Anonym sa...

Mia
Det jag skrev är inte inkonsekvent. Det är snarare en konsekvens av det komplexa.
Av olika anledningar är det det komplexa som intresserar mig.

Eftersom varje individ i varje ögonblick är en konsekvens av oändligt antal tidigare faktorer som i sin tur kan delas upp i gener, sociala och kulturella faktorer + återkoppling mellan dessa så blir det fort väldigt komplext.
För att komplicera det ännu mer tvingas man se människan som både individ, divid och komponent i kollektiv.

Jag är fullständig motståndare mot alla former av våld och översitteri. Jag är djup orolig över den framväxande manliga arketypen "machomannen" och samtidigt mycket nyfiken att förstå bakomliggande processer.

Inte sällan är verkligheten så komplicerad att den gott syftande avsikten är det som leder till den "onda" biprodukten.

Vi befinner oss just nu i en sådan kultur. Där vi fokuserar på vissa frågor samtidigt som detta fokus gör samhället "blint" för biprodukterna.

På denna blogg skriver ni väldigt ofta om den negativa sidan av manligheten och mycket sällan om den goda sidan.

Men jag ser sällan några djupare analyser om vad som skapar det onda respektive det goda.

Det är i orsakerna bakom de processer som leder fram till en våldtäkt som kunskapen finns i hur man i framtiden skall kunna undvika nästa våldtäkt.

Just dessa kunskaper intresserar mig extra mycket.

Därför blir jag genuint rädd när Edvin bär på föreställningen att man kan minska antalet framtida våldtäkter genom att stigmatisera kärnfamiljen som institution.

Man får inte saluföra politiska idéer som går i direkt konflikt med kunskapen utan att jag blir både rädd och upprörd.


Sociala konstruktioner är en konsekvens av evolution. Det är en utvidgning av biotopen orsakad av vårt neocortex framväxta resurser.

Men det hindar inte att de sociala konstruktioner ändå är underordnade det primära: dvs naturlig och sexuell selektion.

Socioptopen är dock betydligt mer svåravläst än den enklare biotopen.

Självklart blir vi enkelt hemmablinda i det vi själva konstruerar.

Men är det inte uppenbart att vi håller på med naturligt urval i våra liv. Varenda blogg är ett extremt tydligt exempel på detta.

Även denna kommentar och alla inlagor på denna blogg handlar om naturlig selektion.

Vi försöker göra avtryck och få den andra att tycka som en själv.

Våldtäkt handlar om naturlig selektion som män tar till när förmågan till sexuell selektion misslyckats. Se bara vad som hänt i Kongo. Genspridningen står över alla andra ansträngningar. Männen upplever panik. Nästa sekund kan de vara döda. Det gäller att sköta om de "själviska generna"

Bli inte upprörd över det sista. Skall man förstå våldtäkt så måste man se det genom detta nyckelhål.

Vilka män begår våldtäkt i ett land som Sverige. Jo de män som som har extremt låg sexuell status eller samtidigt har samma mentala schema som männen i Kongo. Men då triggat av mer individuella orsaker eller lokala gruppdystopier.

Mia. Jag kan garantera dig. Skulle vi göra en djupgående psykologisk analys på varje våltäktsman så skulle vi hitta förklaringar som hade det gemensamma svaret. Det finns ett destruktivt schema som ligger på ytan.
Ett schema som evolutionärt endast skall användas i krig och konflikter men som av olika anledningar är feltriggat hos dessa män som lever i en fredstid.

Det besvärliga är antagligen att dessa scheman hos vissa män ligger väldigt nära ytan bara på grund av biologi. Medan andra män tvingas utsättas för mer kraftfull social underlåtenhet under uppväxten för att schemat skall driftsättas.

Därav mitt personliga intresse för både Anknytningsteori och Evolutionspsykologi.

Dvs: Hur tusan fungerar egentligen en människa?

Mia Päärni sa...

Jag tror inte alls på samma saker som du tror på Anders. Jag tror att det sociala mycket väl kan vara överordnat det som du kallar det primära.

Och när det gäller vilka män som begår våldtäkter i Sverige har du helt fel. Det finns inget som tyder på att det är män med låg sexuell status som våldtar.

Anonym sa...

Mia
Hur vet du vad som sker inne i ett huvud på en man som kan göra något så obehagligt som en våldtäkt.
Det är den inre bilden som jag pratar om. Utåt sett kan dessa män signalera status. Men hur är de inre bilderna. Vanmakt, grandiositet, tvång och frustrationer är ord som jag vill använda.
Våldtäkt är en mycket extrem handling. I fredstid och i en demokratisk kultur görs våldtäkt enbart av män med det vi brukar benämna "djupa själsliga sår".
I detta begrepp får vi då lägga ihop genetisk sårbarhet och sociala upplevelser.

Vi kan debattera detta i evighet.

Har du tänkt på att mitt synsätt erbjuder ett ljus i tunneln medan ditt synsätt är för evigt pessimistiskt.

Jag vill att vi kan hitta orsakerna och skapa ett samhälle som minimerar antalet våldtäktsmän.

Ditt synsätt. Vad leder detta till.

Jag kan inte se något annat än att du är för evigt pessimist.

Det vi kan vara överens om är att egenskapen att kunna begå våldtäkt bevisligen finns.

Varför finns denna egenskap. Den frågan måste du ställa dig. Varför?

Svaret är att egenskapen är "tillåten" av den evolutionära processen.

Dvs de själviska generna har under årmiljonerna "haft nytta" av denna egenskap.

Det är smärtsamt och vidrigt.

Det är dessa evolutionära program som finns i hjärnan som vi måste hindra från att frigöras.

Det gör vi genom kunskap och genom att bygga det utopiska samhället bestående av kärlek, optimal trygghet och maximalt trygg anknytning för alla uppväxande barn.

Den stora frågan: Hur gör vi det i en verklighet som är så komplex så att påverkansfaktorerna och korsande processer fort når oändlighetsbegreppet.

Ärligt talat: När du svarar mig som du gjorde i sista kommentaren. Vad vill du då att lösningen skall vara.
Ska vi ge upp?

Jag känner igen din argumentation från vissa grupper av feminister. Varje gång jag hör detta synsätt så blir jag dyster. Helt enkelt att för att det är en ideologisk demonisering utan ambition att hitta lösningar.

Mia. Min dotter är 17 år. Varje gång hon är ute sent på kvällen lider jag av ständig oro. Igår kväll ringde jag henne 4 gånger för att ha koll. Jag kunde inte somna förens hon kom hem vid midnatt. Då gick jag upp och sa godnatt och gav henne en kram.
Ändå bor jag i en liten stad.
Men här finns också män med personlighetsstörningar och risiga familjeupplevelser.
Samtidigt vet jag att den totalt övervägande delen av männen i min stad aldrig skulle ge sig på min dotter. De flesta männen är nämligen ungefär som jag. Dvs jäkligt snälla.