tisdag, mars 24, 2009

Jämställdhetspotter, det tar vi med oss!

Jämställda löner är inte så hett att diskutera för tillfället. Nu måste vi rädda jobben istället! Men jag ska gå mot strömmen. För samtidigt som IF Metall sluter avtal om arbetstidsförkortning visar nya siffror att förbundets satsning på lägsta lönerna, istället för jämställdhetspotter, inte minskat lönegapet mellan kvinnor och män i industrin.

IF Metall motsatte sig starkt LO-förbundens införande av jämställdhetspotter i förra avtalsrörelsen eftersom den, enligt förbundet, inte skulle gynna kvinnorna i industrin. Men nya siffor visar att på två år har kvinnorna i industrin fått nästan 200 kr mindre löneökningar än männen. I LO-tidningen den 20 mars kommenterar IF Metalls avtalssekreterare, Veil-Pekka Saikkälä, utvecklingen med "att det är lite märkligt". En förklaring sägs vara att kvinnor har fel utbildning och han vidhåller att de med lägsta lön har störst behov av högre lön. Oavsett kön.

Men jag skulle vilja säga som man gör i sportsammanhang: "Det här tar vi med oss, till nästa match". Eller till nästa avtalsrörelse i detta fall!

Tipsar även om en ny hemsida om Kvinnors arbetsmiljö i industrin.
http://www.kvinnorinomindustrin.se/

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tummen upp för fler fackliga inlägg.
Förutom det du skrivit, Johanna, vill jag lägga till något.
Jag menar att den individuella lönesättningen måste bort helt. Det borde skrivas in i de nationella avtalen att fackliga förhandlare alltid ska sköta löneförhandlingar.
Kanske borde inte heller anställningstid avgöra lön som det gör idag. Det innebär att föräldraledighet, i praktiken mammaledighet, kommer att sänka löner.
Fackliga ledare borde också sluta att leka duktiga "låglöneökare", folk som ökar de nominella lönerna (löner räknat i kronor, inte köpkraft) väldigt lite. Medan direktörer och aktieägare haft party hela veckan i flera år skriks det högt om en deltidsarbetande undersköterska skulle få 10% löneökning.
Jag tycker att de progressiva delarna av den svenska modellen ska stärkas: mindre statlig inblandning, inga statliga tvångsåtgärder, inga statliga riktlinjer om hur höga löneökningarna ska bli, avskaffad varseltid innan stridsåtgärder träder i kraft.
Den statliga Diskrimineringsombudsmannen borde inte heller handlägga ärenden för arbetsmarknaden. Hade JämO funnits borde den ha avskaffats. Det är en facklig uppgift att bedriva facklig klasskamp. Statliga institutioner ska inte bedriva intressekamp.

Veronica Palm sa...

Klokt. Och viktigt.

Även om det kan finnas ett problem med potternas utformning då de tenderar att missgynna kvinnor i manligt dominerade avtalsområden.

Men tycker i grunden att det är rätt. Låglönepotter räcker inte om man vill bryta också kvinnors ekonomiskt underordning på arbetsmarknaden.

Catti Ullström sa...

Ta ta! Jag håller med dig.