fredag, mars 27, 2009

Sluta gnäll!

Vi har världens mest generösa föräldraförsäkring och alla som får barn har möjlighet att stanna hemma. Länge och med ganska bra betalt. Nej, man får inte ut lika många kronor i månaden som när man jobbar. Inte om man är höginkomsttagare. Och det skulle göra så att föräldrar struntar i att ta ut föräldraledighet? SKÄRP ER! Jag är så sjukt trött på att höra folk gnälla över världens mest generösa föräldraförsäkring.

Det är många, inklusive vår regering, som är helt övertygad om att pappor kommer stanna hemma med sina barn om de får lite mer pengar. Så man pratar bonusar och allt vad det nu är. Men sanningen är fortfarande den att det framförallt är de högavlönade männen som är hemma. Varför diskuterar vi denna icke-fråga om och om igen?

3 kommentarer:

Gabriella sa...

Jag håller med dig. Ger inte heller mycket för de ekonomiska argumenten. Kanske framförallt inte för de som tjänar mest. Samtidigt tror jag det finns en psykologisk effekt som ändå gör att fler högavlönade pappor har stannat hemma sedan jämställdhetsbonusen infördes. Jag tycker den är helt okej att ha.

Men problemet ligger någon annanstans...

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Jag är skeptisk till att förälraförsäkringen över huvudtaget är i fokus när jämlik barnvårdnad ska lösas.
Varför lösa problemet med den obetalda arbetsdelningen inom känrfamiljen? Är inte obligatorisk förskola (dagis och/eller nattis) minst lika viktig?
Föräldraförskringen och argumenten kring lika delning av den håller jag med om på sätt och vis. Men de utgår oftast från kärnfamiljen som självklar grundläggande enhet/institution för uppfostran. Det är jag emot.
Jag tycker att kollektiva metoder ska få mycket större plats än idag.

Anonym sa...

Edvin
Hur många barn har du?