fredag, juli 04, 2008

Mammor i vägen...

Jag kunde inte låta bli att skratta när jag läste SVD artikel om barnfria zoner igår. Lunchrestauranger inför barnvagnsförbud, charterbolagen lockar med resor för vuxna (utan barn) och SJ inför tysta vagnar. Men enligt en sifo-undersökning så är det en överväldigande majoritet som inte vill ha barnfria zoner. Tur för oss som har barn och vill vara ute med dem ibland... Många mammor vittnar i alla fall i den här undersökningen om att de känner sig i vägen och att folk blir irriterade på dem.

Men jag måste erkänna en sak. Jag är en av de där som faktiskt blir irriterad ibland. Men det är inte så mycket på barnen, utan föräldrarna. Det finns faktiskt lägen då man som förälder borde säga åt sina barn att lugna ned sig och tänka på att det finns andra i närheten. Eller så går man ut från cafét, restaurangen (eller vart man nu är) och låter barnen springa av sig.

Men en sak slog mig när jag läste kvinnornas beskrivning av sin vardag. Tänk om det inte var mammorna, utan papporna som fyllde upp stan med barnvagnarna? Skulle affärsinnehavare säga åt dem att lämna barnet och vagnen utanför när de ska handla? Skulle folk sucka över att de tar plats? Om de var papporna som ammade – skulle folk skriva insändare om att de minsann inte ville se tuttar på stan? Antagligen inte.

Inga kommentarer: