torsdag, juli 24, 2008

Hålla ihop för barnens skull?

I debattartikeln i gårdagens DN kunde man läsa att medarbetare vid en tankesmedja som heter Claphaminstitutet (kristen ekumeniskt) kräver att folkhälsoministern ska verka för en reducering av skilsmässor. De menar på att det finns ny forskning som visar på att skilsmässa är bäst för barnen enbart då föräldrarna bråkar. Så är det tydligen bara i var tredje skilsmässa.

De skriver att barnen efter en skilsmässa får mindre kontakt med ena föräldern, oftast pappan, och att det är väldigt problematiskt för barnen. Det kanske är sant. Men att denna kristna lobbyorganisation tycker att den enda vägen till ett samhälle där barn mår bra är att föräldrar håller ihop, oavsett om de älskar varandra eller inte, är intressant.

Barn med en engagerad fadersfigur får enligt författarna mindre beteendeproblem. Så må det vara. Men man kan vara en engagerad fadersfigur även om man är skild. Egentligen säger de att man ska hålla ihop äktenskap för att papporna inte ska förlora kontakten med sina barn. Mycket märkligt resonemang.

Att försöka förhindra skilsmässor är ungefär som att vägra folk preventivmedel och förespråka avhållsamhet fast man vet att de har sex ändå. Det är inget konstigt att sluta älska. Även om vi valde "rätt" person från början så förändras vi, det kanske inte är rätt för alltid. Enligt dem spelar det ingen roll om vi är kära eller inte. Som att barn inte skulle känna av att föräldrarna inte har det bra, inte är lyckliga. Dessutom är inte jag beredd att offra min egen lycka för
att jag har barn.

4 kommentarer:

Edvin, SAP och SSU i Malmö sa...

Jag kan bara hålla med.
De konservativa kristna tar alltså omvägen över barnens påstådda källa till välmående för att få hålla kvinnor kvar i underordning.
För det är ju just det det blir om äktenskapet ska hållas vid liv för sakens skull.

Nej, ärlighet och personlig utveckling hos alla är det bästa för hälsosamma relationer. Skilj er om det inte funkar.
Nej, gift er inte alls. varför ska kärlek behöva bekräftas med civilrättsliga institutioner istället för bara med omsorg?

Tack för att du bröt tystnaden på bloggen.

Joanna sa...

Edvin, vad gäller "bloggtystnaden" då och då så baserar vi i Rebella allt vårt engagemang på tid och lust. Det ska vara kravlöst och prestationslöst att engagera sig i Rebella, både vad gäller våra klubbaktiviteter och bloggaktiviteter. Man ska aldrig ha dåligt samvete över att inte dyka upp på ett klubbmöte eller över att inte skriva ett blogginlägg. Därav blir det, framför allt kanske nu under sommaren när det finns roligare saker att göra än att sitta framför en dator, kanske lite tyst då och då.

Det är bara att gilla läget. :)

Anonym sa...

Mia sätter(som så ofta)fingret på problemet. Den kristna lobbyn försöker definiera problemet till att vara att människor skiljer sig. Men det egentliga problemet är att många män slutar att ta ansvar eller i alla fall brister i sitt ansvar för sina barn efter en skilsmässa. Om problemet beskrivs såsom den kristna lobbyn vill så blir den politiska åtgärden att försvåra för människor att skilja sig. Om problemet formuleras så som jag gjort ovan så blir den politiska åtgärden att höja mäns status och rätt som förälder till att vara jämlik kvinnans. Ett första steg måste bli att ändra normerna runt mödraskap, faderskap och föräldraskap.
Jag vet vilken problemformulering och vilka åtgärder som låter i takt med ett modernt samhälle och vilka som hör hemma på historiens skrothög! Tack för ett bra inlägg Mia.
/Anna som helt har förträngt sitt lösen på blogger

Edvin, SAP och SSU i Malmö sa...

till Joanna:
Givetvis skriver ni när ni vill. Som du förstår skriver jag uppmaningar med positiv underton. Inget irriterat gnäll här inte.
Så jag gillar det ogillade läget, om det är möjligt. Ha det trevligt i solen. Här i Malmö skiner den av bara tusan. Så det kanske blir lite Kielos, juice och bad vid den kilometerlånga stranden Ribban (Ribbersborg) idag i värdens trevligaste hemstad Malmö.

Till alla:
Apropå klimatdebatten så är ju hettan en av de få positiva konsekvenser växthuseffekten leder till. När kroppen är inbäddad i en värmematta av solstrålar, Kielos- eller Hirdmanboken finns i handen och juicen vid sidan om, är livet härligt.

Värmestegringen kommer väl tidigast avta när vi blivit pensionärer. Så vi får ta det goda med det onda. Ut och lapa sol!