tisdag, maj 06, 2008

På brösten? Han menar inget illa...

Attitydsundersökningar visar att en av fem tillfrågade tycker att kvinnorna bär en del av ansvaret om de blivit våldtagna. Om den här undersökningen skulle vara representativ för vad folk tycker skulle det innebära att 20 procent av Sveriges befolkning anser att en tjej som blir våldtagen får skylla sig själv. Ett skäl, enligt undersökningen, är om en kvinna har klätt eller betett sig utmanande. Jag är lite kluven till vad jag ska tro om hur nära sanningen siffran 20 procent ligger. Å ena sidan känns det helt absurt högt och jag har svårt att tro att det finns så många idioter, å andra sidan, om jag ser tillbaka på mina egna erfarenheter och alla de människor med extremt sunkig kvinnosyn jag har träffat – så låter det inte så konstigt ändå.

När jag läser om hur unga tjejer har det i skolan, blir jag bedrövad. Jag tänker inte bara på att tjejer blir kallade för hora, fitta och andra ord som används i syfte att förnedra och kränka. Jag tänker också på att de blir tafsade på. Att killarna inte respekterar deras rätt till sin egen kropp. Men framförallt tänker jag på det bristande stöd de tjejerna får av sina lärare och andra i skolan. Det finns säkert goda exempel, men jag själv och många med mig delar den erfarenheten att vuxenvärlden viftar bort det som ett icke-problem. Med förklaringar om att ”killar är så i den åldern” eller att de ”bara skojar” eller andra märkliga ursäkter. Bara att killarna faktiskt tar sig rätten att ta på en tjej utan hennes tillåtelse säger ju en hel del om vårt samhälle, men de vuxnas reaktioner säger desto mer.

Förklaringen att killar är på ett visst sätt, eller att de inte förstår bättre, används redan på förskolan när killarna får hjälp före tjejerna, i skolan när de får mer utrymme än tjejerna på lektionerna, när de får barn men struntar i att ta ut föräldraledighet, i rättssalarna när de står åtalade för sexuella övergrepp och så vidare...

Det är dags för vuxenvärlden att ta ansvar. Det är vi som har skapat det här. Och det är vi som återskapar. Vi måste lägga ansvaret på den som kränker, inte på den som blir kränkt. Men för att komma dit måste vi sluta tro att killar och tjejer på grund av sitt kön är på olika sätt och har olika behov, för det är det som gör att det alltid går att ursäkta en killes beteende. Och det viktigaste av allt – vi måste sluta kräva av tjejerna att de ska acceptera att bli respektlöst behandlade.

4 kommentarer:

Edvin, SAP och SSU i Malmö sa...

Bra inlägg.
Jag tror att våldtäkt, det jag menar med våldtäkt, är ett mycket accepterar fenomen i samhället. Patriarkal dominans ser till att kvinnor internaliserar förnedringen. Att män tycker att kvinnor får skylla sig själv är ju inte så konstigt: vi tjänar ju på förtrycket.

en etniskt svensk paralellklasskompis i gymnasiet visade öppet sin lesbiska kärlek till en tjej från Kurdistan (tror jag). Machokillar slängde sedlar efter henne. Religionsläraren visade ingen förståelse.
Vuxenvärlden är ingen neutral plats, inget skydd i sig. Starka medvetna vuxna kvinnor förenade i systerskap är dock det. Genuskonflikten finns över allt. Visst ska vuxenvärlden avkrävas stöd. Min poäng är dock att genusordningen inte är ett tonårsproblem.

Samma lärare som ingorerar den förnedring som en lesbisk tjej utsätts för av Slitz' läsare kanske sedan går hem och tjatar till sig manlig onani i hustruns vagina (kallat SAMlag av vissa, dock inte mig).

Jag har hört en kille jag väl känner till resonera som så att det inte är självklart att sluta penetrera om tjejen inte vill mer. Och att kalla det våldtäkt, deeeet var ju iiinte att tänka på.
Självt´tycker jag att allt innan ett entydigt kristallklart JA är övergrepp.

Jag tror att siffrorna i Amnestys (?) undersökning inte ska undervärderas. Snarare kan de vara i underkant. Liksom Eva Lundgren resonerar om omfångsundersökningen om mäns sexualiserade våld mot kvinnor "slagen dam" menar jag att det nog kan underrapporteras vad gäller främst killars obehgaliga åsikter.

Hur kommer vi åt det?
Genom en mycket generös våldfärldspolitik kan vi flytta fram kvinnor direkta och indirekta minskade beroende av kärnfamiljen.
Genom medveten självorganisering (SSUs tjejnätverk, ROKS' verksamhet mm) kan mycket positivt hända.
Svaret på vad som bör göras ska skribenterna på den här bloggen ge och vi män fullt ut stödja.

Keep up the good blog!

Gabriella sa...

Edvin, håller med om det mesta du skriver, men inte det sista. Jag tycker inte att det är vi kvinnor som ska komma med svaren på hur vi ska få män att sluta våldta och misshandla kvinnor. Det ansvaret bör i högsta (kanske till och med största) grad ligga på just män.

Sedan kan vi kvinnor självklart stödja det arbetet ;)

Edvin, SAP och SSU i Malmö sa...

Bra skrivet gabriella. Jag var otydlig.
Självklart är det vi män som ska ta vårt kollektiva ansvar för vår kollektiva skuld för sexualiserat våld mot kvinnor mm. Det ansvaret ska inte bara till största del ligga på män. Det ska helt ligga på män.

Vad jag menade med "svaret på vad som bör göras" är den feministiska separatistiska organiseringens svar, typ de som diskuteras i Rebella.
Jag har stor respekt och beundran för denna organisering. Jag stödjer den.

De krav som ni kvinnor ställer på oss män ska uppfyllas. PRecis som kapitalägare inte ska tala om för facket vilka krav som är rimliga.

Så med den preciseringen kanske vi inte tycker så olika ändå, Gabriella.

Väntar på svar.

Jim sa...

Är 20 procent av svenskarna idioter? Vilket perspektiv ligger bakom en sådan fråga. Ett mera centralt resonemang bör utgå ifrån varför folk tycker som de gör.