tisdag, februari 12, 2008

Kvinnofrid är uppnått

i alla fall i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Stockholms stads kommunfullmäktige har ett mål som heter "Kvinnofrid ska råda både i hemmen och på gatorna" och i min stadsdelsnämnd står det ett tydligt JA i spalten om målet har uppfyllts. Så den som vill ha kvinnofrid bör då flytta till Enskede-Årsta-Vantör.
Om jag tror att det stämmer?
Nej, säkert inte på något sätt. Det finns inget som säger att färre kvinnor blir utsatta för sexualiserat våld i min stadsdel än någon annanstans. Det finns heller inget som talar för att samma våld har minskat, snarare finns siffror på det motsatta. Siffror som alltid är osäkra med hänvisning till de höga mörkertalen. Och just mörkning måste uppenbarligen vara något som ligger för en borgerlig stadsdelsnämndsmajoritet som den i min stadsdel. För det kan inte finnas någon annan rimlighet bakom det stora JA:et. Om vi inte ser våldet så finns det inte. Då behöver vi heller inte göra något.
Själv väntar jag med spänning och en god portion ilska på att ställa en hel del frågor på torsdagens möte.

4 kommentarer:

anna s sa...

Helt absurt. Så absurt att jag har svårt att tro att de hävdar något så dumt. Kan det röra sig om ett skrivfel eller driver de tesen i någon slags analys också?

Linnea sa...

Nej, ingen analys. Och förmodligen det som är bristen. Förhoppningsvis en misstolkning i form av "ja vi har arbetat för kvinnofrid" eller liknande. Men nej, hur finns inte med.
Och egentligen är det nog egentligen det största problemet: att politiken ska vara så måluppfyllelseinriktad att allt ska kunna besvaras som uppfyllt, inte uppfyllt eller pågår. Alla former av komplexa mål försvinner i en sådan ordning.

Men som sagt, jag hoppas att något gått väldigt fel. Och om det visar sig att det är medvetet så känns det i ärlighetens namn som att min energi kan användas bättre på annat än att sitta i en bluffpolitisk nämnd..

Mia Päärni sa...

Jag har inget större förtroende för borgarnas politik, framförallt inte när det gäller kvinnofridsfrågor. Men jag hoppas verkligen att det där bara är en miss. Annars är det värre än jag någonsin kunnat tänka mig.

Gabriella sa...

Det kan ju vara att det inte finns några anmälningar längre och att man mäter så? Jag vet inte, men nu har du väl haft mötet och får gärna berätta?

På Kungsholmen är det delvis uppnått;) MAn har kontakt och arbetar med några kvinnor som utsatts för våld i relationer....