torsdag, mars 06, 2008

Världens mest jämställda

Det verkar som om jämställdhetsfrågorna är överallt just nu. Öppna vilken tidning som helst så skriver de om föräldraförsäkring och om kvinnor i näringslivet. En vild gissning är att det är 8:e mars och internationella kvinnodagen som skapar detta intresse. Men vad är det för vinkling på artiklarna? ”Svenska män är mest jämställda i världen”. Vad betyder det egentligen? Att svenska män är mest jämställda i världen betyder ju inte att de är jämställda.

3 kommentarer:

Edvin (sap), Malmö sa...

Visst talas det och skrivs mycket om jämställdhet i svenska medier. Men det görs genom att patriarkalt präktigt filter.
Det går bra att prata om jämställdhet men inte gå till botten med begreppet könsmaktordning. Det går bra att förfasa sig över "pedofiler" men inte att dra de nödvändiga parallellerna mellan "pedofili" och herrtidningarnas flickkvinnoideal.

Jag skriver med citationstecken eftersom jag anser att mitt eget och alla andra mäns beteende finns på samma förtryck-gråskala som "pedofilernas". Att använda begreppet pedofili bidrar till att dela upp oss män i "goda" och "onda".
En sån uppdelning skymmer förtryckets komplexa verklighet.

Jag längtar efter den artikel där en manlig chefredaktör jämför sig med en taliban och hustrumisshandlare även om han själv inte är det.

Slutligen. Dagens debatt visar dels att kvinnokampen flyttat fokus till viktiga frågor, dels att patriarkala tankemönster influerar dessa viktiga frågor. Utan att se debatten från dessa två vinklar tror jag vi missar viktiga perspektiv.

Tack för en bra blogg.

Mia Päärni sa...

Håller verkligen med dig. Vad roligt att du läser bloggen, och att du är inne och skriver kommentarer. Du har väldigt intressanta och tänkvärda synpunkter!

Edvin, SAP och SSU i Malmö sa...

Ett önskemål:
Det vore kul om ni skrev oftare på bloggen. att läsa tänkvärda saker ur feministisk vinkel är allti intressant.