tisdag, augusti 07, 2007

Vi och dem. Homofobi och sex

Ibland slår kontraster hårt och allting blir väldigt tydligt. Ungefär som när jag var på Petra Östergrens föredrag på Pride House och sedan på det där med Islam och sexualitet. Där den ena förespråkade en öppen diskussion om sexualmoral och den andra inte verkade inse vilken hårt rotad just sexualmoral hon förespråkade.

Men det var inte det jag skulle skriva om. Utan mer om känslan av vi och dem som jag hade under veckan på Pride. Inne i parken var det underbar stämning, glada människor, bra utställare och avslappnad, fördomsfri och lättillgänglig info om sex. För visst, Pride handlar om att synliggöra HBTQpersoner och att skapa ett forum där vi är normen. Och Pride handlar också om sex. Men sexet i sig är ju inget speciellt homosex som "dem" ofta talar om. Sex på Pride handlar om att var och en ska ha sex med den den vill och på ett säkert sätt. No more, no less.

Hade jag varit på Pride när jag var 15 istället för att läsa sexspalter i Veckorevyn så hade min syn på mig själv, min kropp och min sexualitet varit ganska annorlunda, det är jag säker på. Eller om jag hade mött någon från RFSU som kunde prata sex, istället för min förlägne biologilärare.

För mig är Pride ett tillfälle att vara sig själv. Oavsett sexuell läggning. Och alltså även om du är heterosexuell. Jag är övertygad om att många av mina heterovänner skulle älska Pride och just de sköna och roliga och frigörande diskussionerna om sex.

För de flesta gör det. Många tycker om det. Men för många är sex sammankopplat med ångest, komplex, osäkerhet och måsten och inten. Och det måste inte vara så!

Egentligen hade jag tänkt att det här inlägget skulle handla om homofobi. För det var där jag hade min "vi och dem" utgångspunkt. För det finns inget så puckat som kritik mot folk som lever annorlunda än majoritetssamhället. Därför måste jag bara få avsluta med veckans favorit bland puckade argument (från Alex Schulmans blogg, men nu när jag skulle citera ordagrannt så verkar det som han tagit bort sitt antiprideinlägg...??):

"Okej, jag har inget emot homosexuella. Men måste de hålla på och demonstrera sin kärlek".

Tyck så, men lev som du lär - förespråka ett absolut hångelförbud på gatorna. Varför måste heterosexuella demonstrera sin kärlek överallt? Sjukt jobbig, framförallt när man är singel.

8 kommentarer:

Hedwig sa...

Intressant läsning!

Skriv gärna mer om de två föreläsningarna, som jag båda lyckades missa. Känns som en intressant ingångspunkt.

Linnea sa...

Du är utan tvekan en av de klokaste människor jag känner. Bra inlägg, mitt i prick- som vanligt :-)

Gabriella sa...

Tack båda två! Vad glad jag blev! Och Linnea, som vi sæger i Norge, i like måte!


Hedwig - det ska jag førsøka gøra vid tillfælle!

Jenny G sa...

Så ut kom du till slut! ;D

Gabriella sa...

Tja ut och ut. Jag är bara ingen könsfundamentalist - för att citera en cool vän till mig

Kent Filppu sa...

Låt människor få hångla och leva ut sin kärlek som de vill. Både homosexuella och heterosexuella. Sen finns ju bättre och sämre ställen för sex.

Det enda jag har svårt att förstå varje Pridevecka är varför alla dem som framstår som fridiga sexhatare och jämför varje sund erektion med en kvinnoförtryckarapparat, som klankar ner på tidnignar som Café och allt vad de nu heter, hoppar upp på barrikaderna och försvarar sex så snart det är homo eller bi.

Jag försvarar all sex som är frivillig och mellan vuxna.

Gabriella sa...

"Jag försvarar all sex som är frivillig och mellan vuxna"

Kent - jag håller helt med!

Anledningen till att jag själv ibland är en sådan som du kategoriserar som "fridiga sexhatare" är väl att jag menar att vissa tidningar förmedlar en syn på kvinnor som inte bygger på att sex är något som sker frivilligt utan att sex är något som kvinnor förväntas ställa upp på så fort de närmar sig en sund erektion.

Kent Filppu sa...

Gabriella: Den bilden kan vi tillsammans försöka begränsa. Men jag tror inte det görs genom att kategoriskt klanka ner på alla heterosexuella relationer och hylla bi eller homo.

Jag tror det görs bäst genom att vara tydlig om just att frivilligheten är grunden för all sexualitet. Om sedan någon frivilligt vill bli fotograferad i en eller annan position, så låt det vara upp till dem.

Om någon vill spela rollspel och den ene är dominant och den andra underlägsen så måste väl det också vara tillåtet - även om de har olika kön.

Om tre personer eller flera vill ha sex tillsammans så finns väl inget skäl att fördöma det.

Men jag hoppas och tror att vi är ganska överens även om vi ser problemet från olika håll.