onsdag, april 04, 2007

Alliansen överger unga kvinnor

Alliansen, med Maud Olofsson i spetsen, var under valrörelsen -06 inte sena att kritisera att (s) inte gjort tillräckligt för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Nu slår tjejjouren i det borgerligt styrda Sundbyberg på trumman.
Det här Maud är INTE en förbättring för unga tjejer eller ett speciellt klurigt sätt att bekämpa våld mot kvinnor. Usch, vad arg jag blir!!

Pressmeddelande från Sundbybergs tjejjour, Stjärnjouren:
Sundbybergs unga tjejer överges av kommunen. Rapport efter rapport slår larm om unga tjejers ökade psykiska ohälsa. I genomsnitt två tjejer per klass skadar sig själva och minst en per klass lider av någon form av ätstörning. Trots att behovet av stöd till unga tjejer aldrig varit större väljer Sundbybergs kommun nu att kraftigt sänka det ekonomiska bidraget till Stjärnjouren och slänga ut organisationen från sina lokaler.
Stjärnjouren, som är Sundbybergs tjejjour, får inget verksamhetsstöd från kommunen. Detta står klart efter social- och kompetensnämndens sammanträde. Det årliga bidraget har reducerats till en symbolisk summa på 5000 kronor, samtidigt som jouren slängs ut på gatan.
- Det här beslutet är ett slag i ansiktet på unga tjejer, säger Sara Daag som är ordförande i Stjärnjouren, och man signalerar från kommunens håll en kraftig nonchalans mot de unga tjejer som är i behov av stöd och råd. Beslutet gör att vi nu står på gatan med omedelbar verkan, och det blir i praktiken omöjligt för oss att upprätthålla en jourverksamhet.
Stjärnjouren är en religiöst och partipolitiskt obunden förening som i snart fyra år verkat för att stötta och stärka unga tjejer. Vi har bedrivit utåtriktad verksamhet sedan starten och telefon- och mailjour sedan våren 2005. Stjärnjouren har etablerat kontakter och arbetar nu aktivt på flertalet av kommunens högstadie- och gymnasieskolor, och vår kunskap är efterfrågad. De frågor och den problematik som berör Stjärnjourens målgrupp allra mest, så som t.ex. våldtäkter och sexuella trakasserier, ätstörningar och kränkningar är inget man löser genom en engångssatsning. Det är därför som Stjärnjouren, som bedriver seriös och fortlöpande verksamhet riktat mot unga tjejer, behövs!
Stjärnjouren är här för att stanna och hoppas att kommunen inser sitt ansvar och inte sviker Sundbybergs unga tjejer!

1 kommentar:

Gabriella sa...

Det är något med det här beslutet som är väldigt märkligt. För förutom att de fick indragna bidrag så lade moderaterna ett tilläggsyttrande om att de inte skulle få tillgång till de lokaler de tidigare haft.

Antingen finns det en historia kring detta som man inte känner till eller så är moderaterna i Solna direkt kvinnofientliga.

Protokollet ligger här

http://diarium.sundbyberg.se/sundbybergsstad/famdok.asp?DSN=1&P=185510