måndag, november 30, 2009

Svin, grisar och feber

Nej det här inlägget handlar inte om LRF och döda grisar, inte heller om svininfluensen.

För höstens största svin är ändå vi. Hela jorden har feber och vi som byggt upp vårt välstånd på att släppa ut växthusgaser kan inte ens ta ansvar för de effekter våra utsläpp redan har. Ekot skriver i dag om att de pengar EU planerar inom klimatbistånd ska tas från andra projekt inom biståndsbudgeten. När samhällen ska ställas om och anpassas till torkor och översvämmningar orsakade av de utsläpp vi ägnat oss åt i två hundra år då tar vi i den rika världen pengarna från fattigdomsbekämpning och arbete för kvinnors rättigheter.

Dessutom tar vi inte heller det stora ansvaret att anpassa oss själva för att stoppa klimatförändringen. Läs Eva Franchell i Aftonbladet.

/Nanna, som skäms

3 kommentarer:

Anonym sa...

nanna
Jag tycker inte att du behöver skämmas så mycket. Vi Svenskar har faktiskt inte så mycket att skämmas över förutom de senaste 20 åren av konsumtions / shoppingvansinne.
Vi har hållit ordning på fertiliteten / km2 markyta och dessutom varit kloka nog att tidigt utnyttja vattenkraften.

Vi är extremt duktiga med tanke på det materiella välstånd vi har.

Smolket i bägaren är vår importerade konsumtion.

Hade vi kunnat låta bli att lockas av det ytliga konsumtionssamhället så hade vi kunnat behålla vår egen klimatvänliga industri.

Men skiter vi i vår egen produktion och istället shoppar oss lyckliga med importerade skitvaror så får vi skämmas.

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Jag håller inte med dig Nanna. Varken du eller jag borde skämmas.
Däremot finns det direktörer, investmentbolag och andra som har MAKT att göra annat än vad de gör.
Jag tycker att analysen är ytlig. I en marknadsekonomi är det i praktiken omöjligt att ta ansvar för miljön i egenskap av konsument.
Hur ska varje konsument kunna hålla koll på långa kedjor av underleverantörer, som de inte ens har makt att bestämma över?
Jag kan förstå att du tycker att världen är på väg åt fel håll. Men ditt sätt att uttrycka det pekar missvisande mot en dålig metod: konsumentmakt. Dessutom ger det skulden till folk som inte har det.

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Var trött när jag skrev kommentaren ovan. Därför handlade den om något annat än det du skrivit. My bad.
men i grund och botten fungerar samma resonemang om skuld och ansvar: den som har ansvar ska ta det. Den som inte har makten i sin hand kan inte förväntas bära skulden.