tisdag, december 09, 2008

Mitt hjärta blöder

Mitt hjärta blöder. Hela min kropp skriker. Nej, jag har inte blivit poet. Det är ett försök att beskriva vad jag känner när jag läser om kvinnorna i Kongo. Lisa Bjurwald skriver i DN idag: ”Föreställ dig att varenda kvinna i Stockholm hade blivit våldtagen, och du har situationen i Kongo just nu.” Hon skriver om att hon var på en paneldebatt där bland annat Monika Hauser, grundare till kvinnorättsorganisationen Medica Mondiale och den kongolesiska kvinnorättsaktivisten Immaculée Birhaheka delade med sig av sina vittnesmål. Lisa Bjurwald fortsätter:
”De råa våldtäkterna är ofta att likna vid tortyr. Kvinnor som utsätts för gruppvåldtäkter någon dag efter att ha fött barn överlever inte alltid traumat. Ett foto på den tillhörande utställningen fångade vidden av våldskampanjen: både den allvarliga unga kvinnan på bilden, hennes mor, mormor och 9-åriga syster har våldtagits. Att sexuellt våld är ett säkerhetspolitiskt problem som trots sin spridning har låg prioritetsgrad hos världens regeringar var panelen enig om.”

Jag som är så bra på att bli arg när jag läser sånt. Det är enklare att vara arg än ledsen. Men det här… Det är så överväldigande så att det förlamar mig.

1 kommentar:

Gabriella sa...

Mia! Jag kände ungefär likadant. Och blev helt plötsligt mer positivt inställd till att skicka svenskt försvar utomlands.

Det är så grymt.