lördag, juni 14, 2008

Misshandel eller pojkstreck?

Bläddrade i Aftonbladet i går och råkade läsa en artikel som gjorde mig upprörd. Någonstans i norra Sverige hade en 18-årig kvinna böjt sig in genom ett bilfönster för att prata med föraren.
Då vevar de upp rutan - hon kläms fast med huvudet och ena armen – och de kör iväg. Kvinnan släpades efter bilen tills hon förlorade medvetandet.

Det är naturligtvis helt sjukt, men det som gjorde mig riktigt upprörd var den intervjuade polisen och hans kommentar:
"Hon hävdar att de kört fast hon sagt nej. Huruvida det var något slags skämt vill jag inte spekulera i. De är unga och det kan vara ett pojkstreck."

Den första meningen låter som att han pratar om en våldtäkt. Ord mot ord. Alltid samma sak.
Men kom igen! Sex har vi ju även frivilligt, och det är inte helt lätt att tolka i sexualbrottsmål, det kan jag köpa. Men hur ofta klämmer man fast sig själv i en bilruta och låter sig släpas med när någon kör?

Nästa grej: polismannen vill inte spekulera i om det är ett skämt.
Ursäkta!? Får jag gå släpa runt en man efter en bil? Skulle polisen säga "vi vill inte spekulera i om det är ett skämt"?
Det löjliga är att det är precis vad de gör. De spekulerar i att det kan vara ett skämt.
Och sist men inte minst: "De är unga och det kan vara ett pojkstreck."

Hur har det här samhället kommit fram till att alla som har snopp och är unga är helt IQ-befriade?
Lägg av nu, det är ju alla de här ursäkterna som skapar nonchalansen.

2 kommentarer:

El Rubio sa...

Instämmer till fullo. Brottslingar är brottlingar oavsett ålder. Likhet inför lagen kräver ett avskaffande av bland annat åldersrabatten i straffskalorna. Däremot när det gäller behandlingen under strafftiden och för ett eventuellt tidigare frisläppande så är åldern en faktor som bör spela in.

Motivet är inte heller intressant. Klart är att det är misshandel (kanske tom grov misshandel). Det gör inte mindre ont för att det var ett skämt. Alltså bör de dömas för det brottet och poliserna ska ge fan i att spekulera i media.

Kerstin sa...

Jag reagerade precis likadant när jag läste det där, men blev inte precis överraskad.

Dessvärre är det ju inte bara brott mot kvinnor som numer klassas som "pojkstreck". I början av 90-talet klassades nästan alla brott mot flyktingar som just sådana, bomber mot deras bostäder, anlagda bränder, misshandel av flyktingar etc.
Så svenska polisens vidsynthet, vad gäller unga mäns ageranden, har länge varit ofantlig. Det är väl "pojkarnas" testosteron, så de kan väl inte rå för det!!!!

Fast när jag var ung så handlade pojkstreck om att palla äpplen i någons trädgård, eller om att lägga ut plånböcker med en tråd att rycka undan den med, för den som böjde sig ner för att ta upp den. Det var förstås snopet att se plånboken försvinna in i något buskage, men ont gjorde det ju inte!