söndag, juni 22, 2008

Fortsätt ligga!

Egentligen är det nog att slå in öppna dörrar att ens kommentera den urbota konservativa och moralistiska artikeln på DN Debatt som man kunde skratta åt under midsommarhelgen. Men jag kan inte låta bli. Om det skulle varit någon som missat den.

Ett gäng läkare (ja, googla dem gärna, en är ordförande i föreningen Kristna läkare och medicinare i Sverige, KLM) vill förvisso inte ta vårt sexliv ifrån oss men ser gärna att vi håller oss till en partner - åt gången eller hela livet framgår inte. Den mest hälsosamma sexualiteten är alltså den fina inomäktenskapliga. Ungefär.

Ja, vi ska lära oss, våra vänner, våra ungdomar och alla andra att använda kondom. Och javisst, vi förstår att detta inte ger 100% skydd och det ska vi också prata om. Men NEJ- vi kommer inte knulla mindre. Tvärtom. Jag är fullkomligt övertygad om att ju mer sex man har (av egen vilja självklart) desto bättre mår man. Mer sex med fler tror jag är det mest hälsosamma. Om vi nu ska se sex som en fråga om hälsa. Vilket jag inte tycker vi ska.

Om världens mesta välfärdsland inte kan minska spridandet av sexuellt överförbara sjukdomar på annat sätt än likt påven predika avhållsamhet -då ska vi nog fundera på vilka prioriteringar vi gör.

Ut med RFSU på gator och torg. Förbättra, förstärk, förstora sexualundervisningen i skolorna. Gör sexualkunskap till obligatoriskt ämne på lärarutbildningen. Öka kompetens för att beivra sexualbrott. Sluta stigmatisera sexualitet som inte ryms inom normen. Vi måste göra allt vi kan för att hindra spridningen av farliga könssjukdomar. Men att tro på avhållssamhet? Herregud...

Hanna Löfqvist skriver också bra här

6 kommentarer:

Edvin, SAP och SSU i Malmö sa...

Gabriella for president (nej, jag tänker inte vara ödmjuk mot rojalister. Känn er trampade på fötterna)!

Jag har inte läst artikeln men det luktar lutheranskt sexualfientligt. Som spegel-vänd porr, kanske. Frikyrkliga sexhatare och porrproducenter har ju egentligen väldigt lika syn på sexualitet, främst kvinnors.

Jag håller med Gabriella i andemeningen. Men du liksom jag och många andra är färgad av heteronormen (gillar inte detta postmoderna ord, men kommer inte på något bättre).
Lesbiska behöver sällan eller aldrig kondomer. Bögar blir aldrig gravida.

Jag tror att folk mår bäst av att ha ömsesidig sex i den utsträckning de själva vill. Vi missar något om vi förespråkar mycket sex istället för sexfientlighet. Det finns de som inte alls vill ha sex.
Budskapet borde vara: Gör allt du vill med dig själv som du mår bra av. Gör det du och andra vill så länge det är ömsesidigt.

En av mina förebilder, Anna Schönbeck, höll hösten 1999 en jämställdhetskurs i SSU-Upplands regi. Det är en av de absolut bästa studiearrangemang jag varit på någonsin (inräknat konferenser, cirklar, seminarier, andra kurser) under över tio år.

TACK Anna! Tänk om fler var så bra och coola som du är och var!

Där hölls ett pass utifrån Stina Jeffners bok "Liksom våldtäkt, typ...". Det var oerhört nyttigt och lärorikt. Jag har till och från funderat mycket på sex efter det. Det har lett till att jag avstått under lång period. Detta p g a feministiska skäl, inte sexualfientliga.

Hetersexuellt sex är mycket problematiskt.
Kanske kan det jämföras med socialdemokratins relation till den borgerliga staten. Visst, jämförelsen kan halta. Men ni förstår nog.
Genom den kan vi skapa mycket bra saker och frigöra människor från mycket förnedring, såsom hemmafrurollen.
Samtidigt är den mycket hierarkisk och i vissa delar auktoritär. De odemokratiska dragen finns där samtidigt som de kan reformeras bort.

jag menar att män i patriarkatet har ett mycket stort ansvar när vi har sex med kvinnor. Det räcker inte att konstatera att allt innan ja är oacceptabelt. Även om vi får svaret ja kanske det egentligen är ett nej. Det gäller att kunna läsa de subtila signalerna. De kille som inte kan eller vill det ska inte ha sex. Därmed inte sagt att tjejer generellt är späda och måste skyddas. Det handlar helt enkelt om respekt utan undantag.
Jag tycker att det är otäckt om en tjej säger ja till sex för att hon tror att det är hennes roll att "ge sig" till en pojkvän. Det är förnedring mot henne, även om han inte nödvändigtvis står för den.

Nu måste jag gå och lägga mig snart för att kunna leverera arbetskraft till en koncern imorgon.

Men innan dess vill jag uppmuntra fler diskussioner om sex och genus.
Jag längtar efter den dagen då sex är lika odramatiskt som att njuta av en bra bok, en skön semester eller nya perspektiv på tillvaron.

Då kan det kanske bli öppenhjärtigt innan spriten kommer fram, vilket var öppnaren till midsommarens icke krystade timslånga sexdiskussion där både tjejer och killar var med.

Sanna sa...

heja gabriella. vad skönt det är att det finns smarta människor som skriver bra saker när man själv inte orkar. jag läste debattartikeln igår och visste inte om jag skulle bli arg eller mest skratta åt dom.

självklart är sex med kondom inte helt säkert. det finns inget helt säkert sex, utom det man har med sig själv... och den som tror att allt som kan göras för att öka kondomanvädning, testning etc. redan görs har ingen större kontakt med verkligheten, som jag ser den iaf. att predika avhållsamhet är att skjuta bredvid målet totalt.

Gabriella sa...

Edvin - tack för uppmuntran. Du borde hänga med mig och mina vänner, vi pratar nästan bara sex och genus. Oftast nyktra. Det du!

Däremot tänker jag slå ifrån mig det där med heteronormen. För debattartikeln handlande inte om graviditet utan sjukdomar och var vad jag såg det definitivt en "attack" på just det aktiva sexliv som många homosexuella män har. Men visst, homosexuella kvinnor slapp för en gångs skull attack från moralister. Däremot är jag själv inte heterosexuell och tror därför inte att jag är så himla heteronormstyrd...

Sanna - vi är smarta samtidigt och stöttar varandra. Det är grymt!

Edvin, SAP och SSU i Malmö sa...

Gabriella, jag ville bara visa att jag inte omedvetet ser ner på HBT-folk genom att ignorera dem. Jag hade inte läst artikeln. Jag hade fel om dig och heteronormen.

Skulle gärna diskutera genus oh sex så om jag kunde. Men jag kommer från en väldigt pryd familj. Ränderna sitter i även om jag försöker motverka dem. Det är ganska trist eftersom jag varken är för "händerna på täcket", är mot HBT-folk eller tycker att sex är äckligt.
Jag är verkligen en mix av prydhet från barndomen och tolerans och bejakande efter eget funderande.
Jaja, så länge jag respekterar andras integritet full ut är det väl ingen som dör av det.

Till de som tycker att vi ska hålla på oss vill jag fråga: Varför njuta mindre när vi kan njuta mer? Och vad är folk skyldiga till efter att de haft ömsesidig sex första gången?

Mikael Sol sa...

Varför är det bättre för hälsan att ligga med fler? För att man får mer motion eller vadå? Eller för att det stärker imunförsvaret, ungefär som att man ska pussa sina barn mycket?

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色