söndag, januari 13, 2008

Vilken överraskning

Ojämlik arbetsfördelning i hemmet gör kvinnor sjuka. Ja men se till att dela föräldraförsäkringen åtminstone då!

ps. ännu mer förvånande kanske att av enkätsvaren i artikeln säger sig endast 11 procent leva i ett ojämställt förhållande. Jag kan rapportera att i min bekantskapskrets är det betydligt fler - särskilt av kvinnorna ;) vore intressant att se könsfördelningen på svaren. Okej, 30 procent säger "Ganska jämställt", men det känns lite som det fega alternativet "okej han diskar och tvättar bilen typ". Vad svarade jag själv? Ganska jämställt. Jag är också en fegis...

2 kommentarer:

Edvin i Malmö sa...

Det var intressant att läsa att mäns överordning leder till sämre hälsa för kvinnor, intressant men inte förvånande.
Däremot tycler jag inte alls det är förvånande att endast 11 procent i en enkät tycker sig leva i ett jämställt förhållande.
Det är ju mode idag att saker och ting ska vara (skenbart) jämställda samtidigt som det i praktiken inte alls finnns några verkliga strävanden från politiker m fl att skapa jämställdhet.
En tjej i en paralellklass i gymnasiet frågade en gång några andra tjejer, som skrivit en uppsats om sexualiserat våld, om det förekom våld i jämställda relationer. Det säger en del om hur mycket (litet!) av innebörden av begreppet jämställdhet som folk i allmänhet snappat.

PS. Död och förbannelse över den eller de killar som gjort henne illa.
DS

El Rubio sa...

SCB visar att redan för åtta år sedan så var arbetsfördelningen mellan män och kvinnor (inkl lönearbete) i stort sett lika. Men även om statistik är som en bikini - visar det mesta men döljer det väsentliga, så skulle jag i så fall vilja se fakta på motsatsen innan jag bara köper en myt. Se mitt inlägg på http://elrubio.se/2008/02/29/scb-avslojar-myten-om-den-dubbelarbetande-kvinnan/