onsdag, september 13, 2006

Alla folks frihet - hela världens fred! Rösta (S) den 17 september!

Nu har jag röstat. Och jag fick en klump i magen när jag gick mot vallokalen på Centralen. Ja, jag är sentimental. Men det kändes så stort. Det här valet är så viktigt. Och min röst spelar roll. Min och alla andras. Att vi använder vår rätt att vara med och bestämma Sveriges framtid.

Jag röstar på socialdemokraterna. Jag röstar på socialdemokraterna för att det är ett parti som drömmer om ett rättvist, jämlikt och jämställt samhälle. Som vill att alla ska få samma möjlighet att förverkliga sina drömmar och nå sina mål. Och det är ett parti som har solidariet som drivkraft. Jag tror på solidaritet för jag tror att vi människor ska vara på den här jorden tillsammans, stötta varandra och inte utnyttja varandra.

Kalla mig naiv men jag kommer att gråta av frustration om vi får en borgerlig regering om några veckor. En regering som har kortsiktiga, och ofta populistiska, politiska reformer på sin agenda. Jag behöver inte ta upp inrikesfrågorna om sänkta skatter och piskor istället för satsningar på de som har det svårt trots högkonjunkturen och jag tänker heller inte fördjupa mig i alliansens konservativa och antifeministiska politik utan jag vill ägna en rad åt att det här valet faktiskt inte bara handlar om Sveriges framtid. Utan om hela världens.

Igår var jag och lyssnade på ett samtal mellan Sveriges utrikesminister Jan Eliasson, Laila Naraghi, Sveriges ungdomsdelegat till FN och Alexander Gabelic, ordförande svenska FN-förbundet. Jan Eliasson är en utrikesminister med som brinner för fred och mänskliga rättigheter. Han är en utrikesminister med ett kontaktnät över hela världen efter sin tid som ordförande i FN:s generalförsamling. Jan Eliasson vet vad som händer i världen, han vet vilka som ska påverkas för att världen ska bli ett bättre samhälle för alla och han är högt respekterad i det internationella samfundet.

Sveriges röst i världen är otroligt viktig. Vi kommer alltid att stå upp för mänskliga rättigheter. Vi arbetar för fred, människors säkerhet och att människor ska ha mat och vatten. Detta gör vi på många sätt bland annat genom våra frivilligorganisationer och aktiva politiker på olika nivåer. Men vi ska inte förringa den makt som ligger i den svenska utrikesministerns knä. Vi ska inte förringa de möjligheter Jan Eliasson har att driva mänsklighetens intressen i EU och i FN och i nattliga samtal med världens ledare.

Den borgerliga alliansen har ingenting att komma med här. Det vi vet om deras internationella profil är att moderaterna vill sänka biståndet. Sänkta skatter är viktigare än solidaritet med utsatta människor.

Rösta på socialdemokraterna den 17 september. För alla folks frihet och hela världens fred!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var länge sedan Sverige var en röst i världen. Den tystnade så tragiskt en februari natt för 20 år sedan. Det är skillnad på Olof Palme och Göran Persson. Olof var en internationell politiker av rang. Göran är en maktens furste av rang.
Vad beträffar Jan Eliassson är en utomordentligt skicklig diplomat som kommer att fortsätta tjäna staten så länge han vill och orkar.

Socialdemokraterna behöver komma i oposition. De behöver förnya sig. De behöver insikten av att de är bara är ett parti bland alla andra. Jag är trött på översittar fasoner, öppna mandat och maktmissbruk. Jag är trött på hyckleriet, på herrgårdar bostadsrätter och ryggdunkandet i rörelsen.
Jag tycker väljarna i förväg skall få veta vilken politik som skall föras. Ingen tror väl att vi kommer att kunna fortsätta ha 1,5miljoner människor utanför arbetsmarknaden när vi skall pensionera 40 talisterna. Om detta säger inte socialdemokraterna något.
De behöver plocka fram en ny idepolitik
Se på Labours Tony Blair. Ett lysande exempel på ett socialdemokratiskt pari som förnyat sig. Jag tror att samma sak kommer att hända i förbundrepubliken.


64 års maktinnehav av de senaste 73!