onsdag, juni 09, 2010

Kvinnors smärta ignoreras

Läste om ett program som uppdrags granskning har gjort om vestibulit och hur kvinnor får felaktiga råd om hur det ska behandlas. Jag blir så ledsen. Inte bara för att delar av sjukvården inte kan något om ett tillstånd som är så besvärlig för så många, utan också för att det fortfarande är ett problem. När jag började definiera mig själv som feminist, för kanske 11-12 år sedan, var det en av de första saker jag skrev en insändare om. Just för att det i detta fall blir så uppenbart, att kvinnors sjukdomar inte räknas. Det är så absurt att man inte lägger ned resurser och engagemang både i att förstå vad vestibuliten beror på men också hur man ska behandla den samt hur man ska sprida kunskapen inom sjukvården. Över 30 000 kvinnor lider av svåra smärtor i underlivet. Och det är bara här i Sverige, i jämställdhetens förlovade land.

1 kommentar:

Edvin, socialdemokrat och socialist sa...

Läste i ETC för flera år sedan att en kvinna blivit rekommenderad porr och vin mot sin vestibulit. Jeopardy-frågan lyder: Vad är förödmjukande och meningslöst samtidigt?
.
Här tar du upp en av flera frågor som visar på välfärdsstatens komplexitet. Dels är den oerhört bra trots alla sina brister. Dels finns många strukturella problem att ta itu med.
Hur skulle vården förändras om hierarkier mellan t ex forskande (främst manlig?) och vårdande (manlig och kvinnlig) personal bröts ner?