söndag, september 21, 2008

Att ge med sig eller tvinga till sig?

Satt på tunnelbanan häromdagen och hade två väldigt unga tjejer bredvid mig. Det är ju alltid svårt att veta hur gamla de är men jämfört med tjejerna bredvid mig som pratade om sin gymnasieskola som de precis börjat på, såg det mycket yngre ut. Och jag hör följande:
"åh jag ba men jag vill inte att du ska knulla mig i röven, åh han ba stoppa in sitt finger istället och jag ba men hallååå fattar han inte?"

Aaaah, jag vill inte höra! Missförstå mig inte. Det här är inget inlägg som handlar om hur störd jag blir över att folk avhandlar sitt privatliv i offentliga rum. Jag blir fundersam. För någon vecka sedan hade DN en serie på insidan, om ungdomars livssituation, där en av artiklarna handlade om en tjej och en kille som båda kände av pressen att ha sex.

Där har vi Evelina som berättar om en kompis som hade sitt första samlag på fyllan på en fest, i en källare, där killarna hade slitit av henne kläderna och tvingat sig in i henne. Det hade gjort ont och hon kände sig smutsig.

Sen har vi Gustav som berättar om att de i åttan började ladda ned porrfilmer. Han säger att en del filmer var ganska hemska, snuskiga. Att männen satte på kvinnorna som om de vore djur, framifrån, bakifrån, i munnen. Han tittade bort för att inte behöva se och han trodde andra gjorde likadant. Han berättar också att pressen att ha sex, gör att en tänjer på gränserna. Att han vet killkompisar som tvingat sig på tjejer när de varit fulla.

Dessa berättelser skildrar samma problematik. Unga människor som gör sådant de inte vill göra. Skillnaden är att tjejerna ger med sig och killarna tvingar till sig. Jag vill inte jämställa de sakerna, men det kan inte vara lätt för killarna heller.

tisdag, september 09, 2008

Toppen Björklund - fast logiken?

Nu har regeringen beslutat sig för att satsa på kompetensutveckling för förskollärare och barnskötare. Det är verkligen ett steg i rätt riktning. Förskolans pedagogiska roll måste hela tiden förstärkas och utvecklas. Och det var inte en dag för sent som också den borgerliga regeringen insåg att det också går bättre i skolan om det går bra i förskolan.

För mig som socialdemokrat är förskolan ett helt ypperligt medel för att försöka ge alla barn samma chans att på sikt göra egna val i livet. Förskolan som verktyg för ökad jämlikhet. Inser dock att alliansregeringen inte riktigt har samma utgångspunkt. Att det mer är skola skola skola som gäller. Men så länge resultatet - mer fokus på förskolan som pedagogisk instans och inte barnpassning- blir det samma är jag rätt glad.

Synd bara att man genom att ta bort kravet på tillstånd för att öppna förskola och införandet av vårdnadsbidrag samtidigt signalerar något helt annat.

Men det är inte lätt att sitta i koalitionsregering tänker jag.

tisdag, september 02, 2008

Skydda kvinnorna - förbjud heterosexualitet och spärra in männen.

Huvudnyhet i dagens DN är att ett olyckligt äktenskap kan bero på generna. Forskare har tydligen kommit fram till att det finns en viss gen hos en viss art av sorkar som styr parbeteendet, samma gen åtrefinns hos vissa människohanar. Dessa hanar är överrepresenterade vad gäller att inte vara gifta, att vara otrogna och att ha missnöjda fruar.
Det är obehagligt att konstatera att manlig sexualitet och allmänt manligt svinigt beteende återigen görs till en fråga om gener och biologi istället för till en fråga om makt och socialt skapade möjligheter för vissa beteenden för vissa grupper av individer.
Samma argument har tidigare varit vanligt kring mäns sexualbeteende där mäns påstått starkare sexualdrift utan större motstånd använts för att ursäkta våldtäkter. Nu återanvänds det för att förklara dåliga äktenskap.
Börjar det bli dags för oss aktiva feminister att använda samma argument för att formulera våra politiska krav ?
Om nu män genetiskt sett är svin som inte kan kontrollera sin sexualdrift och genetiskt dåliga makar så borde rimligen de enda verkningsfulla jämställdhetsåtgärderna vara skyddslagstiftningar för kvinnor som förbjuder heterosexuella parbildningar och som håller den manliga befolkningen i säkert förvar på särskilda anstalter. Eller?

måndag, september 01, 2008

Grattis på födelsedagen!

...kunde man nästan tro att det var i lördags. SvD har som huvudnyhet att "S vill ha ökad delning i föräldraförsäkringen" och det visar sig att partiets rådslag nu lägger fram en tredelning i det förslag som går ut till partimedlemmarna för remiss. Rebella vill såklart hellre se en delning rakt av men hey - det här är ett steg på vägen!
Känns passande eftersom klubben i år fyller 5 år, vilket firas med fest på lördag 6 september på café Edenborg. Kom förbi, vetja och diskutera vad som nu blir nästa steg i kampen för ett fmeinistiskt Sverige.
Inbjudan här:


Rebella fyller fem år och vill fira det med dig! Seminarium på dagen- fest på kvällen!


15:00 – 18:00
Seminarium på Sveavägen 68
”När den ena rättvisan inte utesluter den andra”
Vi diskuterar hur intersektionalitet ska kunna omsättas i praktiken. Hur vi ser till att ta hänsyn till fler perspektiv än kön när vi bedriver politik? Olika föreläsare har bjudits in för att behandla ämnet utifrån klass och kön, etnicitet och sexualitet och könsidentitet. Seminariet börjar med att klubbens ordförande Linnea Björnstam berättar om Unga S-kvinnor Rebellas första fem år.

På kvällen är det fest på Café Edenborg i Gamla stan. Stora Nygatan 35.
Kom - det är gratis inträde och vi bjuder på uppträdanden, billigt öl, vin och drinkar eller alkoholfritt såklart, snittar, massa bra musik, dans, trevlig sällskap och feministisk idésmedja om hur patriarkatet ska krossas ända till kl 01.00!

OBS: Eftersom festen är för ett slutet sällskap, behöver vi en anmälan med personnummer till ungaskvinnor.rebella@gmail.com! Bättre anmäla sig och inte komma, än tvärtom alltså. Vi ansvarar för att FRA inte får tag på något...

Välkomna