tisdag, januari 30, 2007

Borgligheten skjuter skottsalvor i sina fötter!

Sitter och tittar på "Argument", det nya samhällsdebattsprogrammet i SVT. Ikväll skulle man kunna säga att genus är lite av ett tema i reportoaren.

Debatt 1: Handlar om könsneutrala äktenskap. Regeringen ska strax lämna sin slutrapport i frågan, och det lutar åt att äktenskapet blir könsneutralt, men att präster som inte vill viga homosexuella par inte ska behöva göra det. En kille från RFSL och en snubbe från Pingstkyrkan debatterar. Jag har som vanligt en aning svårt att lyssna till den konservativa debattörens åsikter, utan eldar istället upp mig över hur den svenska staten de facto ens FUNDERAR över att göra diskriminering tillåten genom lagstiftning!

Hur har man tänkt? Vem har tänkt? Har man över huvudtaget tänkt?

Om ni frågar mig, så anser jag att äktenskapet ska bli könsneutralt och alla religiösa samfund bli fråntagna sin vigselrätt. Det innebär att alla gifter sig borgligt, för att sedan välja vilken typ av välsignelse eller typ av religiös cermoni man vill ha. Enkelt och rättvist. Alla lika inför lagen.

Debatt 2: Mannens rätt till delad vårdnad om sitt barn. En man från Uppsala har uppmärksammat att Föräldrabalken är ojämställd, genom att vårdnaden av ett barn per automatik går till mamman, och att hon kan bestämma att pappan inte får vara med.

Mannen från Uppsala får förmånen att debattera med en kd-politiker från Justiteutskottet. Denna kd-kvinna börjar prata om att Föräldrabalken bygger på att det enda sättet egentligen veta att två människor tar ansvar för ett barn är att de är gifta. Sambos, särbos och andra typer av val av förhållanden är inte ok om man ska vara föräldrar helt enkelt. Alltså, allvarligt. Jag har mängder med vänner som tänker leva hela livet med varandra, har ett eller flera barn och aldrig tänker gifta sig. Ska de inte ha rätt att leva i ett jämställt förhållande då?

Jag menar såhär. Det handlar inte bara om rättigheter, det handlar också om skyldigheter. Om vi någonsin ska tvätta bort stämpeln på kvinnan som den som ska ta hand om barnen, måste vi faktiskt ge männen samma rättigheter och skyldigheter som pappa. Annars kommer kvinnan per automatik bli den "naturliga" föräldern, den som vet vad som är bäst för barnen och därför ska ha möjlighet att välja bort den pappa som är "oduglig". Och i slutändan drabbas så klart också barnen. Så, inga problem. Uppdatera Föräldrabalken, som skrevs typ 1800-kallt, efter det liv vi lever idag och se till att genomföra mer jämställdhet i praktiken!

Vad jag vill med detta inlägg? Kanske fräsa av mig över trångsynta människor. Kanske göra alla uppmärksamma på att det finns ett intresse hos människor för dessa frågor, inte bara hos oss som är "aktivister". Kanske för att göra hela världen uppmärksamma på hur ojämställda och omoderna stora delar av den nya, fräscha alliansen egentligen är. Pick one!

Inga kommentarer: