lördag, oktober 28, 2006

Sabunis prioriteringar?

Nyamko Sabuni får i ekots lördagsintervju frågan om hur hon ställer sig till att regeringens förslag om förändrignar i a-kassan främst kommer att slå mot kvinnor, detta enligt regeringen självt i Budgetpropositionen 2007.

Sabuni viftar bort diskussionen och menar att budgeten i sin helhet bidrar till ökad jämställdhet eftersom citat, "det som skapar ojämställdhet är kvinnors utanförskap".

Nej Nyamko Sabuni, det är inte utanförskapet som skapar det ojämställda samhället, däremot kan ojämställdhet leda till kvinnors utanförskap. Jag vill inte märka ord, kanske var det så hon menade. Det jag reagerar på är att vår jämställdhetsminister inte stödjer den streaming-metod som regeringen använt sig av som innebär att alla förslag ska analyseras också i ett jämställdhetsperspektiv. Om regeringen lägger fram ett förslag som slår snett och förstärker skillnaderna mellan könen så anser jag att en jämställdhetsminister inte ska vifta bort den slutsatsen utan visa att det är allvarligt och borde rättas till.

Sabuni råkade också säga fel, hoppas jag, istället för att prata om att människors skatter sänks så sa hon att de nu bedriver en politik där sänkta löner kommer att leda till fler jobb. Så kanske är Sabuni främst nyliberal, därefter på sitt sätt väldigt radikal när det gäller synen på olika etniska grupper i Sverige och så småningom en förespråkare för kvinnors och mäns lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

En sådan ordning kan vara helt okej, men det är beklagligt att hon då får ansvar för att driva jämställdhetsfrågor.

torsdag, oktober 19, 2006

Reinfeldts män

Tio av tjugotvå statsråd var kvinnor. Ja, det är ju nästan lika många män som kvinnor. Förutom att det var två fler män. Elva män och elva kvinnor hade varit mer jämt.

Så gick drevet och två av kvinnorna fick avgå. Så var de åtta kvinnor och tolv män.

Så får vi då namnet på en ny handelsminister, en man.

Så nu står det tretton åtta till Reinfeldts män.

Ja det är svårt det här med jämställdhet. Och kanske inte så viktigt heller, eller vad säger du Fredrik?

onsdag, oktober 18, 2006

Det är fegt att slå på den som redan ligger!

Faktiskt.
Det lärde i alla fall jag mig tidigt i skolan, utan att det fanns ett särsklit ämne för ordning och uppförande á la Jan Björklund.
Tyvärr verkar de skolor som vår borgerliga regering gått i inte ha lyckats lära ut detsamma, det kan de inte ha gjort eftersom hela det borgerliga budgetförslaget drabbar de som redan har det sämst.
Varför ska de arbetslösa betalas av de arbetslösa?
På vilket sätt skaffar det fram nya jobb?
De utlovade skattseänkningarna går till de som har de högsta lönerna, medan de som har de lägsta lönerna får minst. Det är också dessa lågavlönade som får ett sämre anställningsskydd, och försämrat skydd mot ofrivillig deltidsanställning. För att inte tala om en sämre sjukförsäkring.
Det bevisade sambandet mellan deltidsarbete, låg inkomst och risken för sjukskrivning gör det hela ännu mer cyniskt.
Samtidigt anser sig överklassen med inkomster på många miljoner inte ha råd att betala skatt och vettiga löner till den som tar hand om deras skit, eller för den delen om deras barn.

Efter en stunds vaccum mellan valresultat och budget vet vi nu med säkerhet att det inte finns något nytt i högerns politik. Den sparkar neråt och slickar uppåt, precis som förut.
Men jag tänker i alla fall inte tyst låta dem sparka. Det finns mycket att göra, men till att börja skriver jag på namninsamlingen Rör inte vår A-kassa.
Gör det du också!

tisdag, oktober 17, 2006

Kvinna som partiledare ett måste.

Idag skriver Rebellas vice ordförande Anna Schönbeck, tillsammans med fyra sidoorganisationer till (s), på DN-debatt om vikten av att välja en kvinna till partiordförande. Artikeln hittas här.

onsdag, oktober 11, 2006

Hej Carl Bildt

Igår på nyheterna sa du en grej som jag tyckte var jättekonstig! Apropå Maria Borelius köp av hushållsnära tjänster svart så sa du att "det svenska skattesystemet omöjliggör jämställdhet". Det visar uppenbarligen hur du ser på jämställdhet: att en annan kvinna ska komma och göra "din frus" jobb hemma - så att du slipper ta ditt ansvar. Jag kan inte förstå ditt uttalande på något annat sätt, och i så fall har du inte fattat ett jota! Jag har ett annat radikalt förslag: obligatoriskt vådnadsbidrag för alla män, tills vi fått ett jämställt utförande av hemarbete! vad säger du om det!

Sen har jag Magnus Ljungkvist redan på ett strålande sätt visat hur löjligt det är när Maria B säger att hon inte "hade råd" att köpa tjänsterna vitt. Men jag undrar en grej till: hon har hela tiden sagt att det var för att hon och hennes man hade delad ekonomi som HON inte kunde betala barnflickan som hade hand om DERAS GEMENSAMMA BARN. Är detta ett ytterligare tecken på hur högern tänker reformera familjepolitiken? Varje MOR tvingas SJÄLV betala sin barnomsorg, ifall hon vill jobba. Varför ska pappan betala det, när det egentligen är kvinnans ansvar?

detta är en galen värld, men jag vore tacksam för svar

vänliga hälsningar
Hanna

måndag, oktober 09, 2006

Jämställdhet- för den som har råd.

För er som har följt Rebellas blogg är det ingen nyhet att vi är starkt emot skattesubventionering av hushållsnära tjänster. Anledningarna är flera men i korthet så tror vi inte att det ökar jämställdheten att män (återigen) kan köpa sig från ansvar, att det är djupt orättvist att det tas pengar från behovsprövad hemtjänst till att skattesubventionera de redan välbetaldas städning men också att en arbetsmarknad med låga löner och dåliga arbetsvillkor Alltid missgynnar arbetarklassens kvinnor.
Én skattesubentionering av hushållsnära tjänster kommer med andra ord att öka både klass- och könsorättivsor. Precis hur orättvist förslaget är och vem som faktiskt gynnas av högerregeringens politik kan man läsa hos Magnus, som gjort ett briljant inlägg här.

fredag, oktober 06, 2006

Hoppet ute i Reinfeldtland

Nä, det blev en kristdemokrat som socialminister. Jag skulle kunna använda fler ord om den saken, men kort och gott: Fan också.
Det blev nästan varannan damernas- Maud har i alla fall gjort en insats för jämställdheten. Men med tanke på att 6 av 10 kvinnor i regeringen benämns som "övriga" statsråd så ska vi nog inte hoppa för högt vad gäller tyngden på deras uppdrag. Återigen har vi både stats- och finansministrar som är män. Vad gäller ramarna och politikens dagordning så är det med andra ord intet nytt på könsfronten. Inte för att jag hade förväntat mig det, men det hade ju varit trevligt med någon slags glädjeämne även i en borgerlig regering.

Det finns alla skäl i världen att återkomma på ämnet, men nu ska jag ladda upp för Rebellas klubbhelg. Då ska det vässas både pennor och argument. På återseende!

Sista hoppet i Reinfeldtland.

Det minst dåliga vore Birgitta Ohlsson. Katastrof vore det med en kristdemokrat.
Om cirka en timme har vi ny regering. Jag håller tummarna..Hårt.